apa tuh?
korang pernah dengar or makan tak masakan ni?
iyer la.. ini adalah nama sejenis makanan laaaa...
pajeri nenas korang tau? ha.. ni lebih kurang la.. but tak de unsur santan.
ni kalau tak silap ayu makanan masyarakat india atau pun punjab. i am not so sure. but kaum2 itu lah.
kat rumah, mom suka makan makanan makanan macam ni. so, selalu je kami masak benda ni..
nak tengok macam mana rupa nya?
siap resipi ayu kasi ni hah..
mana la tau korang nak mencuba kan??
ha.. ni la rupanya.....
macam kuning2 sikit.. but kalau dok panas2 kan.. dia jadi kemerahan sikit.
but sedap!
rasa masam manis semua ada...
ni resipinya..
(note: resipi ikut scle campak2 ibu saya yer..)
Bahan A: bawang putih bawang besar yang bersize kecik, blend serentak 10 each
letak periuk
bubuh minyak dan tumis semua bahan A
masukkan tiga sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang(2) & buah pelaga (4))
masukkan nenas, air dan gula.
agak2 air sampai nenas tenggelam.
biarkan sampai nenas layu, baru masukkan mangga (yang masam2 manis)
kalau terlalu pekat, tambah air.
belah dua biji cili masak dan masukkan dan tabur sedikit serbuk cili kering.
letak garam dan rasa sampai secukup rasa.
biar mendidih dan tutup api.
selamat mencuba!
Blurbings By,
7 comments:
selalu kat kedai mamak chatni ni makan dengan tosai kan??
uish...sedap ah...nak buat lah...
oooo my bonda suka sgt chutney nie tapikan bila bonda masak jadik merah...
resipi jgn tanya coz me tau makan je hahahahahaha
my fav chatni (btol ke ejaan tu?)..tp bukan yg mcm ni siap ada nenas lg..biasanya mkn ngn capati...
grrrr tak tau la..tp nmpk gambo tu mcm menarik jek..
sedap ni.. selalu kalau pekena ayam masak merah... dalca pergh.. tapi besok confirm ulang alik masuk "bank"
ok lepas ni kalau nak buat boleh refer resepi kat sini ;)
color tu menarik!
sedapnya..harus try ni ;)
Post a Comment